Tuesday, April 9, 2013

THE FUCK did I just read?



Ati citit vreodata un fragment sau o carte scrisa dupa anii '90? Ei bine, acest Cristian Popescu, numit si "un clasic al anilor '90", pur si simplu m-a speriat. Va voi impartasi si voua fragmentul... oh doamne, cine m-a pus?

 "O femeie tînără, putred de bogată. înfiinţează pe Litoral cimitirul naţional al poeţilor. Cumpără cele mai reprezentative statui sau busturi ale poeţilor noştri. Achiziţionează apoi foarte multe icoane vechi pe lemn, din care, fiind bătute în cuie, se vor confecţiona sicriele statuilor marilor poeţi. Statuile celor mai puţin importanţi vor fi înmormantate în sicrie-cuşti, în sicrie cu gratii. Drept pedeapsă. La orice comemorare, respectiva statuie va fi dezgropată şi, atîrnată în clopotul uriaş al catedralei cimitirului, va avea marea onoare de a fi folosită timp de un sfert de oră ca limbă de clopot. Apoi, bineînţeles dacă nu se va sfarîma, va fi înhumată la loc cu toate onorurile. Numai statuia lui Eminescu (cea din faţa Ateneului) a fost topită şi, cu bronzul ei, a umplut casa marii admiratoare a literelor româneşti: clanţe, crătiţi, ibrice, tigăi, ceasuri, pendule, inele, cercei - toate din bronz. "

image


1) Aceasta nu se poate numi literatura. La meditatii la romana (ma pregatesc de examen, nu de alta), in timp ce faceam o varianta de test national, la a doua parte, unde este un text non-literar, am gasit un text din care nu intelegeam nimic. Era scrisa, desigur, de domnul de mai sus. Era acest fragment pe care l-am prezentat anterior. Eu si colega mea ne-am minunat, dar aceasta experienta ne-a facut sa apreciam mai mult literatura veche. Acum inteleg de ce e bine sa studiam Caragiale ( preferatul meu ) sau Creanga, Eminescu, etc...

2) Colega mea, care este mai nebuna, dupa ce a citit asta a aruncat la propriu cartea in celalalt colt al camerei apoi s-a dus la ea si a calcat-o in picioare. Ni s-a spus ca mai tarziu vom studia aceste opere, pe care deja le urasc.

3) Daca s-ar scrie doar carti asa... ce s-ar alege de lumea aceasta? Oh doamne, saracii copii din generatiile viitoare.

4) "se vor confecţiona sicriele statuilor marilor poeţi"

"Statuile celor mai puţin importanţi vor fi înmormantate în sicrie-cuşti, în sicrie cu gratii."

"respectiva statuie va fi dezgropată şi, atîrnată în clopotul uriaş al catedralei cimitirului, va avea marea onoare de a fi folosită timp de un sfert de oră ca limbă de clopot."

Sunt cumva singura nebuna de pe aici care vede ceva ciudat? Poate sunt doar eu, dar totusi... 
CE ESTE ASTA SI DE CE SE AFLA AICI?

3 comments:

Smilenow...die later said...

Să înţeleg că eşti într-a opta, la fel ca mine...succes la examene şi OMG, aşa arăta un text nonliterar la o variantă de teste la română? Lumea se prosteşte cu adevărat.

Bianca said...

Succes la examen !:)
Hmm,eu sincer nu am auzit de autorul acesta,şi te asigur că nu ai să-l întâlneşti nici la liceu.
Cred că era beat când a scris textul ăsta :) .

Maria :) said...

@Lorena: Da, sunt in clasa a opta. Multumesc mult, la fel si tie. Era doar intr-o varianta. De obicei dau un articol din ziar, sau de pe internet. Dar cand am vazut acest specimen m-am speriat..

@Bia: Multumesc :)